تاریخ نگاری زندگی امام زمان (عج)
ولادت امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف
ولادت باسعادت منجی عالم بشریّت، مهدی موعود، امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف در سحرگاه نیمه شعبان در سال ۲۵۵ه ق، در «سرّ من رأی» (سامراء)، واقع شد. و آن حضرت از مادرش نرجس تولّد یافت.
حضرت«مهدی» هم اکنون زنده است و چون تولّدش به سال ۲۵۵ هجری بوده هم اکنون بیش از هزار سال از عمر او میگذرد.
القاب امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف
از جمله القاب آن حضرت، «مهدی» و «صاحب الزّمان» و «قائم» است.
همچنین یکی از اسامی و نامهای مقدّس حضرت مهدی علیه السلام، بقیة اللّه است. بقیّة اللّه معنای گستردهای دارد و شامل هر چیزی که باقی بماند و جنبهی الهی داشته باشد، میشود، در واقع هر موجود نافع که از طرف خداوند برای بشر باقی مانده و مایهی خیر و سعادت گردد «بقیّة اللّه» محسوب میشود.
حضرت مهدی که آخرین پیشوا و بزرگترین رهبر انقلابی پس از قیام پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله است، یکی از روشن ترین مصادیق «بقیّة اللّه» است و از همه به این لقب شایستهتر است، به خصوص که تنها باقیمانده بعد از پیامبران و امامان است و در روایات متعددی به آن اشاره شده است.
از تولد تا غیبت
یازدهمین پیشوای شیعه، حضرت امام حسن عسکری علیه السلام در سال دویست و شصت هجری قمری دیده از دنیا بربست و مقام امامت و رهبری امّت به فرمان خداوند بزرگ به فرزند ارجمند وی حضرت مهدی عجّل الله تعالی فرجه الشریف، موعود جهانیان انتقال یافت. روزی که امام پدر ارجمند خود را از دست داد، سنّ مبارک او از شش سال تجاوز نمیکرد.
چون دشمنان امام در هر لحظه در کمین او بودند و تصمیم گرفته بودند که به هر قیمتی باشد به زندگی او خاتمهدهند، وی به فرمان خداوند از دیدگان مردم غایب گردید.
غیبت صغری
آن حضرت دارای دو غیبت بود؛ غیبت صغری و کوتاه مدت که حدود ۶۹ سال طول کشید. و غیبت کبری که با پایان یافتن دوران غیبت صغری آغاز و تا زمان ظهور آن حضرت ادامه خواهد داشت.
غیبت صغری از سال دویست و شصت که سال وفات امام عسکری علیه السلام است، آغاز گردید و در سال سیصد و بیست و نه که سال وفات آخرین نماینده اوست پایان یافت.
دورهی غیبت کبری
با درگذشت علی بن محمّد سمری آخرین سفیر امام عجّل الله تعالی فرجه الشریف، دوران غیبت کبری آغاز شد، و هرگونه ادّعای نیابت خاصّه از طرف آن حضرت مردود شناخته شده، و میدانیم در عصر غیبت مهدی (ارواحنا فداه) تداوم خط امامت و ولایت بهوسیلهی نواب عام آن حضرت یعنی علما و فقها صورت میگیرد.
دورهی حکومت امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف
گرچه دربارهی مدّت حکومت آن حضرت احادیث مختلفی در منابع اسلامی دیده میشود که از ۵ یا هفت سال تا ۳۰۹ سال (مقدار توقّف اصحاب کهف در آن غار تاریخی) ذکر شده، که در واقع ممکن است اشاره به مراحل و دورانهای آن حکومت باشد(آغاز شکل گرفتن و پیاده شدنش پنج یا هفت سال و دوران تکاملش ۴۰ سال و دوران نهائی اش بیش از سیصد سال!)؛ ولی قطع نظر از روایات اسلامی، مسلّم است که این آوازهها و مقدّمات برای یک دوران کوتاه مدّت نیست بلکه قطعاً برای مدّتی است طولانی که ارزش این همه تحمّل زحمت و تلاش و کوشش را داشته باشد.
آن حضرت در عین آنکه در حال حیات است از نظرها پنهان میباشد، یعنی، با این که از یک زندگی طبیعی برخوردار است، ولی بطور ناشناس در همین جهان زندگی داردو مأموریّت دارد به هنگام آمادگی کافی در جهان و عجز و ناتوانی قوانین بشری از اصلاح وضع دنیا، پرچم عدالت را برافرازد و با استمداد از اصول معنوی و ایمان جهانی آباد و مملوّ از صلح و عدالت را بسازد.